Neşeli Sözlük Nedir?

Neşeli Sözlük; Ebeveyn ve Çocuklar İçin Güvenli Bilgi Kaynağı'dır.

Soru Görüş ve Önerileriniz için

Toros DağlarıTürkiye‘nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak,Rodos Adası’ndan Suriye sınırına kadar yaklaşık 2.000 kilometrelik bir dağ zincirinden oluşmaktadır. Bu zincirin en yüksek noktası yaklaşık 3.767 metrelik Kızılkaya Demirkazık zirvesidir. Torosların bu bölgesi Aladağlar adıyla anılmaktadır.

Bilim adamlarına göre, Üçüncü Jeolojik Zamanın özellikle ortalarında şiddetli kıvrılma hareketleri sunucunda oluşmuştur.Özellikle ikinci jeolojik zamanın son devrinde (Kretase) ve üçüncü jeolojik zamanın başında denizde meydana gelen tortul katmanlar daha sonra kuzey ve güneyden gelen yan basınçlarla kıvrılarak yükselmişlerdir. Böylece bugün sıra dağlar halini almıştır.

Toroslar’ın Akdeniz iklimi hüküm süren bölümlerinde makiler, yer yer iğne yapraklı çam ormanları,İnsanların el atmadığı yerlerde sedir türleri bulunur. İç kesimler orman örtüsünün uğradığı tahribat nedeniyle kıraçtır.Türkiye ‘de bulunan ormanlık alanların % 25’i Akdeniz bölgesinde,yoğun olarak da Toros Dağları’nda yer alır.

Toros Dağları her mevsim yeşil kalan ağaçları, derin vadileri, akarsuları ve şelaleleri ile, muhteşem güzellikte bir doğaya sahiptir. Eriyen kar suyu nehirleri besler ve Haziran ortalarında sular en yüksek seviyeye ulaşır.

Toroslar üç kısma ayrılır:Batı,orta,doğu toroslar olmak üzere

Batı Toroslar: Antalya Körfezi batısında uzanan sıraları kabaca kuzeydoğu-güneybatı yönlüdür. Körfezin hemen batısındaki Beydağları en önemli sıralardır. Göller yöresinde karışık bir görünüm arz eden sıralar, Beyşehir Gölü ile Antalya Körfezi doğusunda belirgin sıralar halindedir. Burada dış kısımdaki Sultan Dağları, Dedegöl, Akdağ, Geyik Dağı sıraları en önemlileridir. Bu dağların uzanışı kabaca kuzeybatı-güneydoğu yönlüdür. Antalya Körfezi kuzeyinde Antalya ve çevresini Göller Yöresi ve diğer bölgelerimize bağlayan eksen üzerinde Çubuk Boğazı, önemli bir geçit sahasıdır. Batı Toroslar Taşeli Platosuna kadar uzanır ve orada gözden kaybolur.

Toros Dağları'nın muhteşem zirvesi - - Akdeniz Haberleri

Orta Toroslar: Taşeli Platosu ile Uzunyayla Platosu arasında kalan Orta Toros sıraları başlangıçta Göksu Nehri ve kolları tarafından derince yarılmıştır. Orta Toroslarda irtifa kuzeydoğu yönde gittikçe artar. Toros sıralarının en yüksek noktalarına Bolkar Dağları(Medetsiz 3585 m) ve Aladağlar (Demirkazık 3756 m) üzerinde erişilir. Bu dağlar arasındaki Çakıt Vadisi ve bu vadinin batısındaki Külek Boğazı ilkçağlardan beri önemini koruyan ulaşım yoludur.

Doğu Toroslar:Aladağlar’dan sonra Toros Dağları değişik kollar halinde doğuya doğru uzanır. Bu sıralardan Doğu Anadolu bölgesinin merkezi kesimine doğru uzananlar arasında Tahtalı, Munzur, Karasu-Aras dağlarıdır. Kuzeyde Hınzır, güneyde ise Güneydoğu Toroslar diğer sıradağları oluşturur.

. Yerli halkın bazıları yaylada, ortalama 1000 metre yükseklikte, keçi yetiştirip tereyağı ve peynirin yanında halı ve duvar halıları üretirler. Bu halılar geçmişte olduğu gibi dokunur. Alışılagelmiş göçebe çadırlarının yerine, sonbaharda kapatıp kış boyunca bırakması kolay olan ve az yer kaplayan küçük evler kullanırlar.

Toros Dağları doğal olarak yabancı ziyaretçiler için de çok popülerdir! Köy turları meraklısına bölgenin güzelliğini görme ve Türk kültürünü daha yakından tanıma olanağı sunmaktadır. Cip ve Quad safarileri ile Enduro turları daha maceraperest gezginlerin favorileri arasındadır.Ziyaret eden eden yerli ve yabancı turistler bileklerine kadar suyun içine kurulan masalarda balık ve harika doğa manzarasının tadını çıkarırlar.

Gidersem güvenle nerede kalabilirim diyorsanız Turizm Bakanlığınca güvenli yer sertifikasına sahip otel ve pansiyonları için👉https://tga.gov.tr/search-hotel/?certificateType=4

Kaynaklar:https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9899/antalya-beydaglar.html

Paylaş: