Neşeli Sözlük Nedir?

Neşeli Sözlük; Ebeveyn ve Çocuklar İçin Güvenli Bilgi Kaynağı'dır.

Soru Görüş ve Önerileriniz için

Okyanus:Kıtaları birbirinden ayıran büyük su parçasıdır.

Özellikleri:

  • Dünyadaki bütün okyanuslar yerküre yüzeyinin yüzde 70.8’ini, yani 361 milyon km2’lik bir alanı kaplar.
  • Tükettiğimiz oksijenin %70’i okyanuslar tarafından üretilir.
  • Okyanusta aşağı indikçe ışık azalır, 200 metreden sonra ise tamamen karanlık olur..
  • Okyanuslarda yaşayan köpekbalıkları dışında binlerce tür zehirli deniz canlısı yaşamaktadır.

Okyanuslar ve Denizler - Coğrafyacı

Dünyada 5 Okyanus vardır.Bunlar;

1. Büyük Okyanus

2. Atlas (Atlantik) okyanusu

3. Hint okyanusu

4. Güney (Antartika) okyanusu

5. Arktik (Kuzey) Okyanusu

IPCC: Emisyonlar Azaltılmazsa Okyanuslar 10 Kat Hızlı Yükselecek - İklim  Haber

Büyük Okyanus:Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük okyanusu. Amerika, Avustralya ve Asya kıtaları arasında yer alan okyanusun büyüklüğü 179,4 milyon metrekare, en derin yerinin uzunluğu ise yaklaşık 11.000 metredir.Büyük Okyanusta dünyanın en derin noktası olan Mariana çukuru bulunmaktadır.

Büyük Okyanus üzerinde 20 binden fazla irili ufaklı ada bulunmaktadır.

Dünyanın en büyük okyanusu olan Büyük Okyanusta çok fazla deprem yaşanmakta bu da okyanusu kıyısı olan kara parçalarının Tusunami tehklikesiyle her daim de karşılaşmasına neden olmaktadır.

Atlas Okyanusu (Atlantik) Afrika, Avrupa ve Amerika kıtaları arasında yer alan en derin yeri yaklaşık 3300 metre derinliğe sahip( Porto Riko çukuru) olan okyanustur.Atlas okyanusunda, dünyanın en gizemli yeri arasında sayılan Bermuda Şeytan Üçgeni bulunmaktadır.Bermuda şyatn üçgeninde birçok cisim kaybolmuş bir daha bulunamamıştır.Ancak bilimsel olarak ,akıntılar dolayısıyla oluşan bir enerjinin bölgede manyetik bir alan oluşturduğu bu alana kapılan gemi ve uçakların okyanus dibine çekildiği yönündedir.

Hint Okyanusu: Hint Okyanusu, Asya kıtasının güneyinde yer alır.Hint Okyanusu’na. dünyanın 3. büyük okyanusu olma unvanına sahiptir.73.5 milyon metrekare büyüklüğe sahip olan okyanusta muson iklimi görülür. Bu iklimin en önemli özelliği kuvvetli rüzgarlar( Kasırga ) üretmektedir.

Güney Okyanusu: Antartika kıtasını çevreler. Dünyanın 4. büyük okyanusu. Antartika Okyanusu olarak da bilinmektedir. Okyanusun en deri yeri 7235 metre ile Güney sandviç Çukuru’dur.Güney okyanusu 2000 yılında okyanus olma unvanını kazanmış.

Kuzey Okyanusu: Dünyanın 5.en büyük aynı zamanda dünyanın en küçük okyanusudur.Diğer adı Arktik Okyanusu olarakda anılır. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’ya kıyısı vardır. En derin yeri ise yaklaşık 4600 metre derinleğe ulaşan Fram çanağıdır..

Paylaş: