Neşeli Sözlük Nedir?

Neşeli Sözlük; Ebeveyn ve Çocuklar İçin Güvenli Bilgi Kaynağı'dır.

Soru Görüş ve Önerileriniz için
Halide Edip Adıvar Kimdir? Hayatı ve Eserleri | Bilgihanem

Halide Edip Adıvar İstanbul’da doğmuştur.1901 yılında Üsküdar Anerikan Kız Koleji’ni bitirdi.Özel olarak Rıza Tevfik’ten felsefe ve sosyoloji ,Salih Zeki’den matematik dersleri aldı.Yine özel olarak Kur’an,Arapça,Farsça,musiki alanında özel dersler aldı.

Halide Edib, kolejin son sınıfında iken matematik öğretmeni olan Salih Zeki bey ile okulunu bitirince evlendi.Bu evlilikten iki oğlu oldu.1903 yılında ilk oğlu Ayetullah, bundan on altı ay sonra da ikinci oğlu Hasan Hikmetullah Togo dünyaya geldi. Evliliği eşi Salih Zeki Bey’in ikinci bir kadınla evlenmek istemesi üzerine ondan 1910 yılında boşanarak bitirdi ve artık yazılarında Halide Salih yerine Halide Edib adını kullanmaya başladı.1916 Yılında aile dostu ve aynı zamanda aile doktorları olan Adnan Adıvar ile evlendi.

OĞUZ TOPOĞLU : halide edip adıvar uçak önünde poz verdiği fotoğra... |  Başarılı kadınlar, Tarih, Savaşçı kadın

Darülfünun’da batı edebiyatı öğretmenliği ve müfettişlik görevinde bulundu.1921’de Ankara Kızılay başkanı oldu.

Suriye ve Lübnan Osmanlı toprağı iken, Halide Edip, Birinci Dünya Savaşı yıllarında sosyal çalışmalarıyla tanınmış, Beyrut ve Şam’da ilk modern Türk okullarını açmıştır.

Millî Mücadele taraftarı aydınların bir kısmı işgalcilere karşı ABD ile işbirliği yapma düşüncesindeydi.(Yıllar sonra Halide Edib Türkiye’ye geri döndüğünde Türkiye’ye geri döndüğünde verdiği bir röportajında Milli Mücadele için “Mustafa Kemal paşa haklıymış”  demiştir.)

Karakol adlı gizli örgüte girerek Anadolu’ya silah kaçırma işinde rol aldı.

İngilizlerin İstanbul’u işgal etmesi üzerine İstanbul Hükümeti tarafından idama mahkum edildi.Haklarında idam kararı çıkmadan önce Halide Edib, eşi ile birlikte İstanbul’dan ayrılıp Ankara’da ki Milli Mücadele’ye katılmış Onbaşı ve Çavuş rütbeleri ile Milli Mücadeleye görev almıştır.

Yunus Nadi beyle kurmaya karar verdikleri Anadolu Ajansı için Mustafa Kemal Paşa’dan onay verince ajans için çalışmaya başladı. Ajansın muhabiri, yazarı, yöneticisi, ayak işlerine bakanı olarak çalışıyordu.Avrupa basınını takip edip Batılı gazetecilerle iletişim kurmak, Mustafa Kemal’in yabancı gazetecilerle görüşmesini sağlamak, bu görüşmelerde tercümanlık yapma görevini yerine getiriyordu.

Cumhuriyetin ilanından sonra,eşi Adnan Adıvar ile birlikte 1923-1938 yılları arasında yurtdışına giderek 14 yıl İngiltere ve Fransa’da kaldı. Bir süre Amerika’da bulundu..1939 yılında Türkiye’ye döndü.

Ülkesine döndükten sonra 1939 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde İngiliz Filolojisi kürsüsünü kurmakla görevlendirildi, kürsünün 10 yıl başkanlığını yürüttü. İngiliz Dili ve Edebiyatı Profersörlüğüne getirildi.

Siyasete atılarak 1950-1954 döneminde İzmir Milletvekilliği görevinde bulundu. 1955 Yılında eşi Adnan Adıvar’ın vefatı kendisini derinden etkiledi.Bir süre tekrar profesör olarak çalıştıktan sonra, köşesine çekilerek yazı hayatını sürdürdü.

Kadın psikolojisini derinliğine işlediği romanlarında, ideal kadın tipleri yaratmaya çalışan Halide Edib, romanlarını sade bir dil ve üslupla kaleme almıştır.

Halide Edip Adıvar 80 yaşındayken böbrek yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu.Cenazesi İstanbul Merkez Efendi Mezarlığına eşi Adnan Adıvar’ın yanına defnedildi.

Fatih Baş on Twitter: "Bugün, İstiklal Harbi'nin sembol isimlerinden ve  Türk edebiyatının büyük yazarlarından Halide Edip Adıvar'ın ölüm yıl  dönümü. 10 Ocak 1964 günü Bayezid Camii'ndeki cenaze namazının ardından,  Merkezefendi Mezarlığı'nda eşi
Yazar, akademisyen, vatansever bir Türk kadını: HALİDE EDİP ADIVAR - Ali Alper ÇETİN

ESERLERİ

Roman

  • Vurun Kahpeye
  • Handan (Türk edebiyatında kadın psikolojisini konu alan ilk eser olarak kabul edilir. Kendi mektuplarını bir araya getirip oluşturduğu bir eser olması sebebiyle aynı zamanda otobiyografik özellik taşır.)
  • Ateşten Gömlek
  • Sinekli Bakkal (İkinci Abdülhamit döneminde İstanbul’un kenar mahallesinde yaşayan farklı niteliklere sahip karakterler üzerinden Doğu-Batı sorunsalını ele almıştır.) 
  • Tatarcık
  • Yeni Turan
  • Raik’in Annesi
  • Seviyye Talip

Hikaye

  • İzmir’den Bursa’ya (Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Falih Rıfkı Atay  ile birlikte yazmıştır.)
  • Dağa Çıkan Kurt
  • Harap Mabetler

Anı

  • Türkün Ateşle İmtihanı (Kurtuluş Savaşı’nın belirli bir dönemini anlatan bu eser, yapılan mücadelenin nasıl şartlar altında ve ne fedakarlıklarla yapıldığını ortaya koyar. Romanın büyük bit bölümü Peyami’nin hatıra defterinden oluşmaktadır.)
  • Mor Salkımlı Ev (Bu eserde Halide Edip Adıvar kendi hayatını anlatmaktadır.) 

Oyun

  • Maske ve Ruh
Paylaş: