Neşeli Sözlük Nedir?

Neşeli Sözlük; Ebeveyn ve Çocuklar İçin Güvenli Bilgi Kaynağı'dır.

Soru Görüş ve Önerileriniz için


Plaka Kodu: 13

Telefon Kodu: 0434


Yüzölçümü: 6.707.00km2


Nüfusu: 277.895 merkez Adilcevaz=30.376 ,Ahlat=40.806, Güroymak=47.742, Hizan=34.186 ,Mutki=32.090 ,Tatvan=92.695

Bitlis (il) - Vikipedi


Coğrafi Konumu: Bitlis 41-33’ 43-11’ Doğu Boylamları ile 37-54’ 38-58’ Kuzey enlemleri arasında yer alır. Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat ve Yukarı Murat bölümlerinin sınırı üzerinde bulunmaktadır. Bitlis doğudan Van ili ve Van gölü, güneyden Siirt ve Batman, batıdan Muş ve kuzeyden Ağrı illeri ile komşudur. İlin topraklarının %71’ini dağları, %16’sını platolar, %3’ünü yaylar, %10’unu ovalar oluşmaktadır.


Tarihçesi:
Bitlis tarihi Neolotik çağ kadar uzanmaktadır. Bitlis ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Geçmişte Asurlular, Persler, Yunanlılar, Bizanslılar ve Ermeniler tarafından şehir çok farklı isimlerde anılmıştır.

Bitlis Nasıl Bir Yer? Bitlis Hakkında Bilgi: Nasıl Gidilir?


Asurlular Bit-Liz, Persler ve Yunanlılar Bad-Lis, Bizanslılar Bal-Lais-on, Ermeniler Pageş veya Pagişi olarak kullanmışlardır. Asur dilinde, Bit kelimesi yurt, Bet kelimesi kale, manasında kullanılmıştır. Şehir, 13 asırdır Müslümanların elinde bulunmaktadır.


1071 yılında Selçukluların hakimiyetine girmiştir. 1514’te Safevilerin elinde bulunan şehir, Yavuz Sultan Selim’in Şah İsmail’i yenmesiyle Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı Devleti 1912 yılında başlayan Balkan Harbi’nden yenik çıkmıştı.

Bitlis Efsaneleri - Ohediyo


1915 yılında Temmuz ayının bir Ramazan gecesinde, Ruslar, Bitlis’i işgal etmek için Başhan Mevkiine gelmiştir. Ancak Bitlis’teki Türk askerlerin dirayetli savunması sonucunda Ruslar Bitlis’e giremeyerek geri çekilmişlerdir.


Ancak 1916 sonlarında Rus askeri ve Ermeni intikam Tugayları tekrar Bitlis kapılarına dayanmıştır. Bütün direnmelerine rağmen, 3 Mart 1916 günü Bitlis işgal edilmiştir. 5 ay 5 gün düşman işgalinde kalan Bitlis, 8 Ağustos 1916 tarihinde istiklaline kavuşmuştur. Bitlis,1. Dünya savaşıyla beraber Anadolu’da işgal edilen vilayetler içinde istiklaline kavuşan ilk şehirdir.


İklim ve Bitki Örtüsü: Bitlis’te kara iklimi hüküm sürer. Van Gölü sebebiyle kışları Erzurum ve Kars’tan daha az soğuk geçer. Bol kar yağar. Yazları kısa sürer. Karların eriyişi yavaştır.
Bitlis’in %35’e yakın kısmı ormanlarla kaplıdır. Türkiye’nin en yüksek ormanları bu ilimizdedir. Bitlis’in %30’u çayır ve meralarla kaplıdır. %20’ye yakın kısmı ekime müsaittir.

Bitlis'in Köklü Aileleri


İlçeleri:
Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki, Tatvan


Komşu İlleri: Bitlis, kuzeyinde Muş, Ağrı, batısında Batman, doğusunda Siirt, güneyinde ise Van ile komşudur.

Bitlis'in ilçeleri - Vikipedi


Gezilecek Yerleri: Ahlat Mezar Taşları, Nemrut Krater Gölü, Harabe Şehir, Nemrut Gölü, Kalender Baba Türbesi, Bitlis Etnografya Müzesi, Ahlat Müzesi, İslahiye Medresesi, Aygır Gölü, Bitlis Kalesi, Bitlis Tarihi Taş Evleri, Bitlis Çarşısı, Şeyh Babo Türbesi (Üryan Baba), Hatuniye Hanı, Papşin (Hüsrev Paşa) Hanı, Emir Bayındır Kümbeti, Küfrevi Türbesi.


Meşhur Lezzetleri: Corti Aşı, Büryan, Bitlis Köftesi, Katıklı Dolma, Keledoş, Halise Yemeği, Gılorik, Şemşerok, Murtuğa, Has Dolması, Kengerli Bulgur Pilavı, Soğan Köftesi, Pazı Boranı, Teter, Güzbez Tatlısı, Gari Aşı Çorbası, Gebol Çorbası, Turşu Aşı Çorbası, Baklalı Pilav.

BİTLİS YEMEKLERİ – Orhandan
Paylaş: