Neşeli Sözlük Nedir?

Neşeli Sözlük; Ebeveyn ve Çocuklar İçin Güvenli Bilgi Kaynağı'dır.

Soru Görüş ve Önerileriniz için

BADEMCİK:Yutağın yan taraflarında bulunan lenf dokusudur.Ağız ve burun yolu ile vücuda girmek isteyen mikropları engeller.Eğer virüs ya da bakteri oluşursa bu enfeksiyona neden olur, bu da bademcik iltihabı ile birlikte boğaz ağrısı ,şişmiş kırmızı bademcikler,yüksek ateşe neden olur,bakterilerin sebep olduğu bu durumlarda antibiyotik kullanılarak iltihap yok edilir.Bazı durumlarda bademciklerin alınması gerekebilir.

BAĞ BOZUMU:Üzüm son olgunlaşma dönemine girdiği zaman yapılır.Her bağ bozumunun ;bulunduğu bölgenin,kendine ait gelenek ve görenekleri vardır.

BAĞIRSAK:Sindirim borusunun mideden sonra gelen kısmı verilen ad.İnce ve kalın bağırsak olmak üzere ikiye ayrılır.Bağırsak besinleri alarak dışkı olarak vücuttan atar. Bağırsakların düzenli çalışması vücut sağlığımız için oldukça önemlidir.Düzenli çalışmayan bağırsaklar bir çok hastalığa neden olmaktadır.

BAĞIŞIKLIK:Vücuda giren Bakteri,virüs,parazit gibi mikroplarla savaşan savunma sistemidir.Vücut bilinmeyen zararlı mikroplara karşı antikorlar üreterek savaşır.Vücut aynı hastalıkla karşılaştığında hastalık ya hafif geçirir ya da bu hastalığa hiç yakalanmaz.

BAĞNAZ:Bir inaç veya fikre aşırı inanıp bağlanma,yanlışı varsa görmeme,bildiğinden şaşmama.

BAHRİYE:Devletin askeri deniz kuvvetleri ve denizle ilgili kuruluşlarının tümüne verilen ad.Buralarda askerlik yapana da bahriyeli adı verilir.

BAKLAGİLLER:Taç yapraklılar takımında bulunan önemli bir bitki familyasıdır.Bilinen 12.000 bakla türü vardır.Akasya,eguvan,fasulye,bezelye,yonca,mercimek  gibi bitkiler bu grupta yer alırlar.

BAKTERİ:Büyüklükleri 0,3 ve 2 mikron arasında değişen tek hücreli mikroorganizmalardır.Bakterilerin büyük bir bölümü,ölü hayvansal veya bitkisel maddelerin çözülüp bozulması(dekompozisyon)olayında rol oynarlar.Doğanın dengesi için bakterilerin varlıkları gereklidir.

BALATA:Soğuk ve sıcakta büyük bir sürtünme  hızına sahip yavaş aşınan malzemedir.Örneğin taşıtlarda bulunan fren balatası,üzeri amyant sarılmış bakır veya kurşun tellerden meydana gelen,sürtünme hızını arttırmak için fren papuçları üzerine yapıştırılır veya perçinlenir.

BALE:Belli bir öyküye göre düzenlenmiş danslardan meydana gelen sahne gösterisidir.

Kökü Rönesans’a dayanır.1950 yılında ülkemizde

Ankara Devlet konservatuarında bale bölümü de açılmıştır.

BALMUMU:İşçi arılar tarafından salgılanan bulundukları kovanın daha dayanıklı olması için

Ürettikleri bir maddedir.saflaştırılmış mum aydınlatmada,mobilya cilalarında ve makyaj malzemelerinde kullanılır.

BALON:Motorsuz hava aracıdır.büyük bir balonun içine helyum gazı doldurularak uçar.balonlar 1 dünya savaşında alçaktan uçan bombardıman uçaklarını engellemek için kullanılmaktadır.

Günümüzde turistik amaçlı kullanılmaktadır.

BARAJ:Bir akarsuyun üzerine  akışına engel olacak set şeklinde ,enerji sağlamak için yapılan betonarme yapılara baraj denir.

BAROMETRE:Hava basıncını ölçen hava tahminlerinde ve yüksekliğin hesaplanmasında barometrelerden faydalanılır.

BARUT:Ateşli silahların itici gücünü sağlayan madde olarak 14.yy da Avrupa’da kullanılmaya başlanmıştır.günümüzde daha çok av fişeklerinde ve fitil yapımında kullanılmaktadır.

BASINÇ:Bir kuvvetin yüzeyine dik olarak düşen değerdir.

BAYRAM:Her ülkenin gelenek ve göreneklerine göre değişiklik gösteren dini ve ulusal açıdan milletçe kullanılan gün veya günlerdir.

BESİN ZEHİRLENMESİ:Bozulmuş bir gıdanın yenilmesiyle ortaya çıkan kusma ,ishal ve kırıklıkla kendini belli eden zehirlenmedir.

BETA IŞINI:Radyo aktif çekirdeklerden yayılan

Beta partükülü yağmurudur.Beta tanecikleri ışık

Hızına yaklaşan bir hızla yayılırlar.Kalınlığı bir

Mm ye yakın demir levhaları delebilirler.

BEZİR YAĞI:Yağlı boya yapım maddesi olan

Keten bitkisi tohumlarından çıkarılan yağdır.

Yağlı boya dışında vernik ve mürekkeblerde ve

Linolyum yapımında kullanılır.başlıca üreticileri

ABD-Rusya ve  Arjantin’dir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ:Bir bölgenin doğal iklim koşullarlı ile uyum sağlayarak yetişmiş yaygın bitkilerdir.Örneğin:Çöl bitkileri,ormanlar,stepler,

tundralar,Orta Anadolu’da bozkırlar.

BİYOFİZİK:20y.y. elektronik biliminin gelişmesiyle birlikte ortaya cıkmış bilim dalıdır. Elektron mikroskobu,spektroskopi,x- ışın difraksiyonu gibi alet ve yöntemlerden faydalanılır.Madde transferi gibi konularla da ilgilenilir.

BİYOKİMYA:Canlıları meydana getiren madde ve bunların verdikleri tepkileri inceleyen bilim dalıdır.

BİYOLOJİ:Canlıları konu edinen bunlar;İnsan,Hayvan ve Bitkilerin büyüme ve gelişimini inceleyen bilim dalıdır.

BOTANİK:Bitkileri türleri ve yaşamlarını inceleyen bilim dalı.

BOYNUZ:Tırnaklı birçok hayvanın başlarında bulunan içinde keratin olan organ.Çeşitleri vardır; çoğu hayvan boynuzlarını savunma ve saldırı amaçlı kullanılır.

BUHARLAŞMA: Bir sıvının kaynama noktasına ulaşınca ,yüzeyindeki moleküllerin buharlaşmasıdır.Örneği;Demlikte kaynayan suyun kaynadıkça buharlaşıp azalması.

BÖBREK:Canlıların karındaki periton boşluğunun arkasında yer alır.Yediklerimizin Zaralı kısımları böbrek aracılığı ile idrarla dışarı atılır.Örnek İçtiğimiz ilaçların  zararlı kısımları bol su içilerek zararlı etkilerini en aza indirebiliriz.Bir çok uzman görüşüne göre yetişkin bir insan günde ortalama 1,5lt su içmesi gerekir.

BULUĞ ÇAĞI:Büyüme sırasında puberte dönemidir.Ortalama 13-14 yaş arsı başlar  ani boy uzaması,vücutta tüylenme,Kızlarda adet başlaması,sesin kalınlaşması,aşırı tepkiler,içine kapanma gibi belirtiler gösterir.

BULUTLAR:Su damlacıklarıyla meydana gelir.Bulutu meydana getiren su damlacıkları  çok küçük olduklarından dolayı yağmur ve kar halinde toprağa düşmeden önce birleşirler.Üç temel bulut çeşidi vardır.

Kümülüs(cumulus) adı verilen dağ ya da karnabahar  şeklinde olurlar,yüksekte bulunan bu bulutlar stratosfere kadar uzanabilirler.

Sirus (cirrus) neredeyse tümü buz kristallerinden oluşur.

Stratus bulutları ise yerle 1500 m yükseklik arasında bulunur.

BUZKIRAN:Soğuk okyanus ve denizlerde oluşan buz tabakalarını kırmak için tasarlanan gemi.

BUZUL:Varlıkları milyonlarca yıl öncesine dayanan büyük buz kütleleridir.Yaşanan iklim değişikliği yüzünden beklenenden daha hızlı şekilde yok olmaktadırlar.Dünyadaki tatlı su kaynaklarının %75  meydana getirirler.Bilinen üç tip buzul vardır;

1-Buz tabakaları ya da takkeleri,

2-Dağ yada vadi buzulları,

3-Dağ eteğindeki buzullar.

Paylaş: