Neşeli Sözlük Nedir?

Neşeli Sözlük; Ebeveyn ve Çocuklar İçin Güvenli Bilgi Kaynağı'dır.

Soru Görüş ve Önerileriniz için


Telefon Kodu: 0466

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu


Nüfusu: 7.436.00 km

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu


Coğrafi Konumu: Artvin ili 400 35’ ile 410 32’ kuzey enlemleri ve 410 07’ ile 420 00’ doğu boylamları arasında yer alır. Karadeniz bölgesinin bir ilidir. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, kuzeyinde Gürcistan ile komşudur. Artvin ilini ikiye bölen Çoruh Nehri vardır. Dik yamaçlı uzun vadileri vardır. Yüksek dağların doruklarında Krater gölleri bulunmaktadır.

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu


Tarihçesi: Artvin şehrinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak buraya ilk yerleşenlerin İskit Türkleri olduğu sanılmaktadır. Yapılan kazılarda M.Ö 2000 yıllarına ait bazı yerleşimler bulunmuştur. Bölgenin M.Ö IX. yüzyıldan itibaren Urartu Devletinin hakimiyetine girdiği anlaşılmaktadır.

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu


Artvin İslam devletinin eline geçtikten sonra farklı dönemlerde Romalılar, Persler, Emevi ve Abbasiler bu bölgeye hakim olmuşlardır. 1071 Malazgirt Savaşından sonra Artvin Selçuklu Türklerinin eline geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet Han zamanında Artvin Osmanlı devletinin toprağı oldu. Artvin 1877-78 (93 Harbi) Osmanlı-Rus savaşında Rusya tarafından işgal edildi. 3 Mart 1878’de Osmanlı ile Rusya arasında 29 maddeden oluşan Ayastefanos Anlaşması imzalandı. Bu barış Avrupalı devletlerin çıkarlarına aykırı düşünce 23 Aralık 1878’de Berlin anlaşması imzalandı. Bu barış ile Elviye-i Selase denen Kars , Ardahan ve Batum Rusya nın eline geçti.8 Şubat 1879 da Osmanlı ile Rusya arasında imzalanan Büyük Muhaide Anlaşması ile Kars, Ardahan ve Batum’da yaşayan Türkler batıya doğru göç etmeye başlamışlardır.

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu


1924 yılında sancaklar vilayet haline döndürülünce Artvin de vilayet oldu. Ancak Artvin vilayeti 1 Haziran 1933 de bir kaza merkezi olarak merkezi Rize olan Çoruh vilayetine bağlandı. Bu durum 3 yıl kadar sürdü. Artvin yeni kurulan Çoruh vilayetinin merkezi oldu. 17 Şubat 1956 tarihinde ise Çoruh adı kaldırıldı ve ilin adı Artvin haline getirildi.


İklimi ve Bitki Örtüsü: Artvin , Doğu Karadeniz Bölgesinin ilidir. Her mevsim yağışlı Karadeniz iklimi görülmektedir. Borçka ve Artvin merkeze kadar olan alanda iklim daha soğuk kışlar ve daha az yaz yağışları olan Karadeniz iklimi şeklindedir. Ardanuç ve Yusufelin de ise kısmen Karasal iklimi ve Akdeniz ikliminin özellikleri görülmektedir.

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu
KARAGÖL


Artvin ili dağlık ve çok engebeli bir arazi yapısına sahiptir.Ormanlık alanları çoktur. Artvin ormanlarında, ladin, göknar, sarıçam, kayın, kestane, ıhlamur, meşe, gürgen, kızılağaç, söğüt, üvez, ceviz, kavak, akasya, karaağaç, ardıç, şimşir gibi birçok ağaç çeşidi mevcuttur.

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu
Karadeniz’in kapadokyası olarak da anılan Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan ve ladin ağaçlarıyla kaplı ormanın içerisinden yükselen peribacalarını andıran kayalar görenlerin ilgisini çekiyor.


İlçeleri: Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Murgul, Şavşat, Yusufeli

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu


Komşu İlleri:Karadeniz’e kıyısı olan bir ilimizdir. Türkiye’nin Gürcistan la sınırı olan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum ve batısında Rize ili vardır.


Gezilecek Yerleri: Atatepe, Cehennem Deresi Kanyonu, Çifte Köprü, Delikkaya, Arsiyan Yaylası, Yaylalar Köyü, Tekkale Manastırı, Mençuna Şelalesi, Maral Şelalesi, Yıldız Gölü, Ferhatlı Kalesi, Beyazsu Yaylası, Hatila Vadisi, Atabarı Kayak Merkezi, Ciro Şelalesi, Barhal Kilisesi

ARTVİN ile ilgili görsel sonucu


Meşhur Lezzetleri: Hamsili Pilav, Şalgam Pancar Yemeği, Kalaco, Kaygana, Yoğurtlu Silor, Mısır Ekmeği, Hamsili Ekmek, Cevizli Kete, Karalahana Kavurması, Keşkek, Mıhlama, Laz Böreği, Hasuta, Karalahana Sarması

Paylaş: