Neşeli Sözlük Nedir?

Neşeli Sözlük; Ebeveyn ve Çocuklar İçin Güvenli Bilgi Kaynağı'dır.

Soru Görüş ve Önerileriniz için


1.Ayda; Görme bulanıktır. Sese karşı duyarlıdır. Yüksek seslere ilgi duyar. Refleksif olarak nesneleri yakalar. Göz teması kurabilir. Dokunulursa tepki gösterir. Yakınındaki hareketli ve hareketsiz nesneye, insanlara bakar ve izleyebilir.


3.Ayda;Renkleri daha net görmeye başlar. Biberon, emzik gibi sık kullanılan malzemeleri tanımaya başlar.10- 15dk kadar dikkatini toplar. Hareket ettiğinde ellerini ve ayakklarını izler,bu şekilde vücudunu tanımaya başlar. Hoşuna giden hareketleri tekrarlar. Aile üyelerini tanımaya ve ayırt etmeye başlar.


6.Ayda;Tüm yönlere döner.Heceleri tekrar ederek “ba-ba-ba,na-na-na,da-da-da”gibi sesler çıkabilir.Adını söylediğinde bakmaya başlayabilir.Çevresini merakla izler.Nesneyi bir elinden diğerine geçirebilir.İşaret parmağını isteklerini anlatmak için kullanabilir.Kağıt koparabilir. Kutulara karşı ilgilidir.Nesnelere uzun süre bakabilir.


9.Ayda;Oyuncağı sakladığında onu arar ve bulabilir.Basit talimatları anlar.Derinlik algısı başlar,yüksekten korkar.Kendi kendine bir süre oynayabilir.Karşılıklı oturup top atma oyunu oynayabilir.Başarıyla tamamladığı bir hareket için ödül bekler.Oyunla büyük-küçük gibi kavramları ve renkleri öğrenmeye hazırdır.Kendine özgü sesler ve mimiklerle istediklerini ifade eder.Basit yönergelere uyabilir.”Hayır”ı anlayabilir.


12.Ayda;İnsanların yaptıklarını ve söylediklerini tekrar etmeye başlar.Yüz ve vücut kısımlarını öğrenmeye başlar.Modele bakarak iki veya üç bloktan kule yapar.Saklanan oyuncaklarını arar ve bulur.Yaşıtları ile ilgilenmeye başlar.İnsanların yaptıklarını ve söylediklerini tekrar etmeye çalışır.Nesneleri ifade edebilmek için kendisi kelime uydurabilir.Kendisini diğer varlıklardan daha farklı hisseder

15.Ayda;Dil gelişimi hızlanır.Anlama kabiliyeti artar.Anlamlı sesler çıkarmaya başlar.Bir çok eşya arasından adı söyleneni bulabilir.İlgileri çevreye yönelir.Dikkat süresi ve el kol koordinasyonu gelişmiştir.Hayvan seslerini bilir,taklit eder.Temek yemek,diş fırçalamak,el yüz yıkama konularında yetişkinleri taklit ederler

16.Ayda;Vücudunun parçalarını göstermesi istendiğinde gösterebilir[burnunu,ağzını].Yeni denemelerle problemlere yeni çözüm yolları bulur.Yapmak istemediği şeylere “hayır” demeye başlar.Verilen 2,3 kelimelik talimatları yerine getirir 2, kelimelik cümleler kurabilir.Merakı artar sürekli “Bu ne?” diye sorar.Kaybolan oyuncağını arar bulur.Sembolik oyun başlar.Evdeki eşyalarla oyuncak gibi oynamaya başlar


24.Ayda;Resimleri tanıyabilir ,ayırt edebilir.Evdeki eşyaların yerini bilir.Söyleneni daha iyi anlar.Model kaldırıldığında taklide devam edebilir.Olayları, eylemleri, dış dünyayı zihninde canlandırabilir. Peş peşe söylenen iki talimatı aklında tutup yerine getirebilir.Önceki aylara göre daha fazla kelime bilir


36-48.Ayda; Renkleri zıt kavramları bilir.Nesneleri özelliklerine göre ayırmaya başlar.Gördüklerini taklit eder.6 parçalık yapboz tamamlayabilir.Anlamlı birkaç cümle kurabilir.Temel ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilir.10 a kadar sayabilir.Büyük-küçük,uzun-kısa gibi kavramları anlamaya başlar.5-6 blok ile bir kuleyi inşa edebilir.Kendi yapabileceklerinin farkına varır.Anne babadan bağımsız bir birey olduğunu keşfetmeye başlar.Kare, üçgen, daire gibi şekilleri şekil tablosuna yerleştirebilir.

48-60.Ayda;Kendi fikirlerini söyler.Uzun hikayeler anlatabilir. Olayları oluş sırasına göre anlatabilir. Sıklıkla “Neden? Ne zaman? Niçin?” diye sorar. Çevresine daha geniş bakış açısıyla bakmaya başlar. 10 parçalı yapboz tamamlayabilir.Orijinal resim ile aynı resmin gölgesini eşleştirebilir.Sayıları ezberler ve nesneleri sayabilir.Sıra dizisi içinde eksik olan sayıları bulur, seçer ve isimlendirir.Resimlerdeki benzerliklerini ve farklılıklarını ayırabilir.Önceden öğrendiği bilgileri yeni bilgilerle karşılaştırabilir.


60-72 Ayda;Olaylar arasında ilişki kurabilir.Zaman kavramını öğrenmeye başlar. Soyut düşünme becerisi gelişir. 10-25 parçalı yapbozu tamamlayabilir.Nesneleri özelliğine göre gruplandırabilir. Bir şeyi dikkatlice inceleyebilir. Anne babadan bağımsız hareket etmek ister.Haftanın günlerini sırasıyla söyleyebilir.Basit toplama çıkarma işlemlerini yapabilir.Kendini başkalarına tanıtabilir.Neden sonuç ilişkisi kurabilir.Sağını solunu ve yer yön kavramlarını öğrenebilir.

ÇOCUK GELİŞİMCİ; HATİCE DURSUNA TEŞEKKÜR EDERİZ.

Paylaş: